Tjänstepension

Idag erbjuds Tjänstepension av de allra flesta arbetsgivarna. Den allmänna pensionen blir mindre och mindre i förhållande till lönen man hade innan pension. På grund av detta krävs det att man får tjänstepension från sin arbetsgivare för att komma upp i en pension som är bekväm att leva på.

Ca 9 an 10 anställda har idag tjänstepension enligt pensionsmyndigheten och därför bör du som arbetsgivare erbjuda detta för att betraktas som en bra arbetsplats. Det finns olika avtal för tjänstepension men i regel handlar det om ca 4,5% av lönen som ska sättas av i tjänstepension till ansällda, upp till en viss lön. Den lönen variera och ökar med tiden, men 2021 är det 42 625. När lönen överstiger gränsbeloppet ska 30% av överstigande belopp sättas av till tjänstepension, detta på grund av att den allmänna pensionen inte gäller här.

Det finns många aktörer som hjälper företag med pensionslösningar för deras anställda, vanligvis har din bank ett upplägg som de vill att ni ska använda. Viktigt att tänka på är att inte låsa in dina anställda i lösningar med höga avgifter, ofta kostar pensionslösningarna nämligen en fast avgift oavsett om de har aktiv förvaltning eller ej, därför är det bra att utvärdera olika lösningar och eventuellt fokusera på något som har låg avgift och följer index för börsen.

Tips på pensionstjänster och andra tjänster för bolag hittar du på Bolagstjänster.se